harmonisatie.jpg
Op 18 april vond in DUS in Utrecht de eerste door de SSVV georganiseerde centrale harmonisatiebijeenkomst plaats. De SSVV besprak met de coördinatoren van de 25 certificatie-instellingen die voor VCA en VCU mogen certificeren hoe de kwaliteit van certificering naar een nog hoger niveau kan worden getild.
toolbox1.jpg
Tijdens een serie bijeenkomsten door heel Nederland besteden we aandacht aan praktische VCA-gerelateerde onderwerpen waar kleine en middelgrote bedrijven vragen over hebben of hulp bij kunnen gebruiken. Op 13 juni 2019 staat in Urmond (Limburg) de toolboxmeeting centraal.
rick-gooshouwer-toolbox.jpg
Hoe ga je om met gevaarlijke stoffen? Hoe voorkom je ongelukken bij het hijsen met een kraan en wat zijn aandachtspunten bij het werken op hoogte? Het is slechts een kleine greep uit een breed scala van onderwerpen waarvoor de SSVV-werkgroep ‘VCA in de praktijk’ praktisch toepasbare toolboxen heeft ontwikkeld.
sog-petrochemie1.jpg
De SSVV en VCA Infra zoeken examinatoren, assessoren en technische adviseurs voor het petrochemiedeel van de SSVV Opleidingengids (SOG). Bent u thuis in arbeidsveiligheid en heeft u ervaring met het petrochemie-aanbod uit de SOG? Dan bent u misschien degene die we zoeken!
peter-donkersloot2.jpg
Peter Donkersloot repareert kraanmachines, is zzp’er en al 30 jaar in het bezit van een VOL-VCA-diploma. Als hij hoger klimt dan 2,5 meter moet hij officieel een valgordel om. “Die moet ik dan ook nog op twee punten vastmaken. Dan denk ik wel eens: ik ben toch geen bergbeklimmer?”
vvs2.jpg
Zeventien schemabeheerders, waaronder de SSVV als beheerder van VCA, hebben op 1 november 2018 de Vereniging van Schemabeheerders (VvS) opgericht. Door samen te werken, kennis te delen en ervaringen uit te wisselen willen zij onafhankelijk schemabeheer naar een hoger plan tillen.
vca-examen.jpg
Op Cobouw.nl is een artikel verschenen waarin bouwopleiders, onderwijskundigen en Vluchtelingenwerk Nederland kritiek uiten op de VCA-examens. Vragen zouden ingewikkeld zijn en niet goed passen bij de werksituatie van de kandidaat. Ook de nieuwe manier van examineren zou een drempel zijn. Hierdoor lukt het sommige mensen maar niet om voor het examen te slagen.
examens.jpg
Sommige mensen hebben moeite om hun B-VCA-examen te halen. Bijvoorbeeld omdat ze niet goed met een computer overweg kunnen, moeite hebben met lezen of last hebben van faalangst. Begeleidt u zo iemand, bijvoorbeeld vanuit het UWV, de sociale dienst of een welzijnsorganisatie? Dan hebben we een paar handige tips.
vca-toelichting1.jpg
Nadat we begin april de VCA-checklist zelf hebben gepubliceerd, is nu dan ook de VCA-toelichting klaar. Hierin geven we een nadere toelichting op de vragen uit de VCA en laten we met voorbeelden zien hoe je hieraan als bedrijf invulling kunt geven.
fraude1.jpg
De Inspectie SZW heeft op 11 september een strafrechtelijk onderzoek uitgevoerd bij een bedrijf en een woning in Rotterdam, meldt de Inspectie op haar website. Het bedrijf en de eigenaar worden ervan verdacht te frauderen met onder meer VCA-diploma's.
vca-vs-iso1.jpg
In de eerste helft van 2018 zijn de nieuwe VCA 2017/6.0 en de nieuwe ISO 45001 (voorheen OHSAS 18001) gepubliceerd. In dit artikel bespreken we de achtergronden van beide normen en de meest kenmerkende verschillen.
congres-samen-sterk-voor-veilig-werk-small.jpg
Op woensdag 20 juni 2018 organiseerde de SSVV het congres Samen Sterk Voor Veilig Werk. Voor wie er niet bij was hier een korte terugblik.