Geef bedriegers geen kans: controleer de registratie in het CDR én het CDR zelf

De SSVV krijgt signalen dat een enkele ‘opleider’ eigen VCA- of SOG-diploma’s uitgeeft en er een eigen diplomaregister op nahoudt. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: het Centraal Diploma Register van de SSVV is de enige betrouwbare bron om vast te stellen of iemand een geldig VCA- of SOG-diploma heeft. Controleer daarom altijd de registratie in het CDR én het CDR zelf.

Weet met wie u werkt

Als werkgever of opdrachtgever wilt u zeker weten dat u met gekwalificeerde vakmensen werkt, die over de juiste diploma’s beschikken. Zoals een VCA-diploma voor het reguliere risicovolle werk, of een diploma uit de SSVV Opleidingengids (SOG) voor de uitvoering van specifieke risicovolle taken. Ook wilt u erop kunnen vertrouwen dat iemand met zo’n diploma ook echt de benodigde kennis en ervaring in huis heeft.

De diploma’s van de SSVV zijn gebaseerd op gezamenlijk afspraken tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers uit 23 branches. We stellen eisen aan wat kandidaten moeten weten en kunnen om in aanmerking te komen voor hun diploma, stellen kwaliteitseisen aan examens en werken met erkende examencentra. De examencentra registreren de door hen uitgereikte diploma's in het Centraal Diploma Register (CDR). Het CDR is de enige betrouwbare bron om vast te stellen of iemand een geldig VCA- of SOG-diploma heeft.

Nieuwe vormen van fraude en bedrog

Helaas trekt de populariteit van VCA en de SOG ook fraudeurs en bedriegers aan. Eerder berichtten we al over vakkundig nagemaakte diploma’s, die worden doorverkocht aan mensen die denken zo aan de slag te kunnen zonder examen te doen. We hebben de afgelopen tijd ook signalen over nieuwe vormen van fraude en bedrog gekregen, waarbij ‘opleiders’ eigen diploma’s uitgeven en deze in eigen diplomaregisters registreren. Zij beweren te werken volgens de onze kwaliteitsstandaarden en claimen samen te werken met een onafhankelijke partij die op deze kwaliteit toeziet. Nader onderzoek leert dan snel dat die ‘onafhankelijke partij’ helemaal niet zo onafhankelijk is en dat er gewoon dezelfde mensen achter zitten. Gelukkig zijn dit uitzonderingen in een doorgaans professioneel georganiseerde opleidersmarkt.

Voorkom dat u slachtoffer wordt

Hoewel dit soort bedrog niet is te voorkomen, kunt u wel iets doen om te voorkomen dat u er als werkgever of opdrachtgever slachtoffer van wordt:

  • Controleer de registratie in het CDR.
  • Controleer of u in het echte CDR kijkt. Dit kunt u zien aan de URL cdr.ssvv.nl.
  • Typ de URL cdr.ssvv.nl bij voorkeur handmatig in de adresbalk van uw browser. Gaat u naar het CDR door te klikken op een link? Controleer dan eerst het verborgen webadres achter de hyperlink, bijvoorbeeld door met uw muis de hyperlink aan te wijzen zonder te klikken.

Belgische diploma’s

Sommige werkgevers of opdrachtgevers maken gebruik van Belgische medewerkers. Hun diploma’s staan niet in het CDR van de SSVV. België heeft een eigen Centraal Diploma Register, dat is te vinden op csm-examen.be/cdr.