Nieuwe versie GPI beschikbaar

Ieder najaar wordt de Generieke Poortinstructie (GPI) geactualiseerd. Vandaag (22 september 2020) is alweer de derde versie beschikbaar gekomen.

De belangrijkste vernieuwingen op een rij

In de animaties zijn nieuwe onderwerpen toegevoegd, zoals het belang van goede hygiëne, situaties waarbij je niet lekker in je vel zit en situaties waarin je last hebt van hoge werkdruk. Ook is er extra aandacht voor onderdelen als laden, lossen, hijsen of werken op hoogte.

De filmpjes, vraagvormen en toetsvragen zijn zoals ieder jaar aangepast. De nieuwe versie kent negen nieuwe situatiefilmpjes, waarbij je moet aangeven wat er fout gaat. In een introductiefilmpje vertellen vijf mensen uit de praktijk vanuit hun specifieke functie over het belang van de GPI. De toetsvragen zijn zo praktijkgericht mogelijk gemaakt.

De Waarborgcommissie, met daarin veiligheidskundigen van verschillende opdrachtnemers en opdrachtgevers, heeft hard gewerkt om weer een waardevolle GPI tot stand te brengen. Hierbij is gebruik gemaakt van ongevallencijfers en ervaringen uit de praktijk.

GPI goed beoordeeld

Ruim 17.000 kandidaten hebben het afgelopen jaar de GPI met een rapportcijfer beoordeeld en hun feedback achtergelaten. 80 procent gaf de GPI een 8 of hoger. Een cijfer waar de Waarborgcommissie trots op is!

Over de GPI

De Generieke Poortinstructie (GPI) moet ervoor zorgen dat de 500.000 mensen die in Nederland bouwlocaties betreden, weten met welke risico’s zij te maken kunnen krijgen, welke regels daarbij gelden en hoe zij zich daarbij moeten gedragen. De GPI kan online worden gevolgd en bestaat uit een introductiefilm en een instructie met oefen- en toetsvragen. Iemand die de poortinstructie met succes heeft gevolgd, krijgt direct een certificaat dat toegang geeft tot alle bouwlocaties waar de Generieke Poortinstructie wordt gevraagd.

De GPI is een initiatief van de leden van de Governance Code 'Veiligheid in de Bouw'. Ook de SSVV doet hieraan mee.